Operatörer lever längre tack vare excenterpressning

Det är inte så konstigt att det har blivit väldigt populärt att jobba som operatör inom metallindustrin. Samtidigt som man får lära sig ett fantastiskt hantverk så måste man inte längre själv stå med slägga och hammare. Numera så kan man använda sig av excenterpressning som får fram precisa resultat genom enkla knapptryck. Det är helt enkelt automatpressen som utför slagen som operatören har programmerat. När delarna kommer ut så är det ingen som har tröttats ut eller riskerat att komma till skada så visst kan man säga att dagens operatörer lever längre tack vare den nya pressningstekniken.

Excenterpressning spar på kraft

En excenterpress jobbar med hjälp av excentermekanismen för att från en roterande rörelse omvandla kraften till en linjär rörelse som är själva slaget mot metallen. Det här är en revolutionerande teknik som i praktiken innebär att hantverkaren blev till operatör som inte behöver slå och bära tungt. Med excenterpressning så har metallbearbetningen gått från att vara ett hett och tungt arbete till att vara ett jobb där hjärna är mycket viktigare än kraft och känsla. Excenterpressarna kan slå slag efter slag på samma komponent utan att bli trötta eller rikta fel och framförallt så kommer det inga tummar emellan.

Operatör ett populärt yrke

I och med att jobbet med pressning numera inte kräver kraft i rygg och armar och heller inte riskerar hälsan så kan man se att alltfler är intresserade. Möjligheten att skapa perfekta former med excenterpressning lockar den som alltid har varit intresserad av teknik och av att skapa, och de nya förmågorna behövs. Metallindustrin fortsätter att utvecklas i Sverige med produkter, detaljer och komponenter som är väldigt viktiga för att världens industri och näringsliv ska kunna rulla vidare.