Snygga hyllor med kantpressning

Pressning av olika former är mycket vanligt inom metallindustrin och det här är viktiga tekniker för att få fram stora och små komponenter. När man talar om kantpressning så är det precis som det låter, en teknik som viker och böjer till metallstycken och då ofta i kanterna. Det här är något som behövs till så många olika slags tillverkningsprojekt men det är särskilt synligt när man talar om hyllor som skapas av metall. Hyllsystem behövs ju i vart och vartannat rum och de system som skapas i vackra hållbara metaller är särskilt intressanta för arbetsplatser och butikslokaler där man behöver material som håller och som är lätta att hålla rena.

Kantpressning av metall

När man ska pressa en metall så måste man alltid tänka på det där med den fjädring som finns naturligt i materialet. Idag så jobbar man med datorteknik som kan räkna ut precis hur mycket kraft som ska till vid kantpressning av ett visst material för att man ska få precis rätt böj. Arbetet ser mycket lätt ut men man ska vara medveten om de krafter som ingår. För att få en perfekt kant på en metallbit så måste man inte bara böja med rätt kraft, man måste även tänka på att inte förstöra material. Därmed så jobbar maskinerna som pressar med stor precision och precis rätt balans för att få fram bästa möjliga resultat.

Hyllsystem

Hyllsystem kräver för det mesta att man pressar hyllplanen. Det här kan handla om större eller mindre komponenter som kan se lite olika ut. Med hjälp av färdiga program så för man metallstyckena fram och tillbaka, in och ut i kantpressen så att man till sist har den färdiga hyllan. Man kanske måste stansa och göra lite mer för att den ska vara redo att montera men processen i pressen ska vara snabb och effektiv.

Robotar hjälper till

När det handlar om större metallstycken så kan det bli väl tungt för en operatör att stå och föra dessa in och ut ur pressen som kniper ihop över metallen. Dessutom så är det ganska farligt att komma för nära. Om ett finger hamnar i kläm så blir det inte roligt… Det är därför som man använder sig av robotar som kan lyfta de stycken som ska matas in och även snurra på dessa i enlighet med den programmering som man jobbar med. Det här är mycket praktiskt och bidrar till högre säkerhet på arbetsplatsen.

Färdigt att montera

Många gånger så är de hyllplan som man har pressat fram redo för montering och då kan kantpressningen följas av detta. Beroende på den verkstad som man jobbar med så kan man få hjälp med att sätta ihop de hyllor som man har beställt. Detta är dock inte alltid möjligt då man kanske måste montera på plats för att det hela ska få rätt layout och struktur.