Automatpressning för snabba resultat

Under det senaste århundradet så har det hänt så mycket med den teknik som tillämpas på metallverkstäder att de som var metallhantverkare under 1900-talet knappt skulle känna igen sig på verkstadsgolvet. Även om man med automatpressning förlitar sig på samma naturlagar och teknik som man alltid har gjort så går detta inte att jämföra med det arbete som smeden med sin slägga var tvungen att utföra. Idag kan man säga att den som jobbar med pressning måste vara duktig på att förstå hur rätt programmering leder till rätt resultat hellre än att med egna händer kunna pressa fram en perfekt detalj. Samtidigt kan man inte sticka under stol med att det hjälper då operatörer förstår hela processen och grunderna i metallbearbetning riktigt väl.

Automatpressning av metall

Automatpressningen är precis som det låter en pressningsteknik som fungerar automatiskt. Operatören måste alltså inte använda egen kraft för att böja och bända metall och många gånger så behöver man inte ens hetta upp materialet för att det ska ge vika. De automatiska maskinerna som utför automatpressning har en sådan kraft och precision att man på några sekunder har fått fram de delar som man har behov av. Det finns hel- och halvautomatiska maskiner men helautomatiken håller på att ta över. Med hjälp av CNC-programmering så låter man maskinen få veta vad man vill ha och sedan kommer arbetsprocessen att utföras i enlighet med denna programmering. Man kan ta fram detalj efter detalj med precis samma mått och utseende och det är väldigt bra när det handlar om tillverkning av större volymer.

Operatörens roll

Idag så behöver en operatör inte ens mata in material i automatpressen för detta kan en robot ta hand om. När metallstycken väger mycket så kan det ju bli riktigt tungt att jobba även om man har stor hjälp av automatiken. När roboten lyfter och matar så kan operatören se på och kontrollera att programmeringen följs till punkt och pricka. När något verkar vara annorlunda så kan det vara så att verktyg i maskinen har slitits ut och då pausar operatören processen för att ta hand om detta. Arbetet med den automatiska tekniken innebär alltså att operatören måste vara uppmärksam och även ha förmågan att problemlösa på ett smart och effektivt vis.

Ett nytt projekt

När ett nytt metallbearbetningsprojekt kommer in för pressning så börjar man kanske med att se på en ritning eller prototyp. Sedan kommer informationen att översättas till det datorprogram som används för kommunikation med pressen som används. Många gånger så behöver man med automatpressning inte ens ta fram tester eftersom man vet att slutresultatet kommer att bli exakt så som man har planerat. Det här sparar på tid och gör även att man kan inleda längre samarbeten där man bara slår en signal då man återigen behöver ett gäng delar som ska se precis likadana ut som de man beställde sist.